+40 731 477 083
PARTAJ GARANTAT: turistii care rezerva tipul de camera “partaj garantat” nu vor fi nevoiti sa achite suplimentul de camera single in cazul in care agentia nu reuseste sa completeze partajul.
PARTAJ NEGARANTAT: turistii care rezerva tipul de camera “partaj negarantat” vor fi nevoiti sa achite suplimentul de camera single in cazul in care agentia nu reuseste sa completeze partajul. Turistii vor fi informati in scris cu maxim 3 zile inainte de plecare.
Eventuale neintelegeri intre solicitantii de partaj, nu sunt imputabile agentiei. Decizia de a renunta la partaj si a opta pentru camera single, se face in baza achitarii suplimentului de camera single de catre ambele persoane.
Ziua 1. BUCURESTI - Manastirea RILA - SERRES (cca. 690 km)
Plecare din Bucuresti la 6:00 de la Academia Militara (Universitatea de Aparare Carol I - acces dinspre Metrou Eroilor), spre Bulgaria unde vizitam Manastirea Rila, cea mai mare din Bulgaria, declarata patrimoniu UNESCO. Fondata in sec. X de Sf. Ioan de Rila, pustnic canonizat de Biserica Ortodoxa, Complexul monastic a fost depozitarul limbii si culturii bulgare in vremuri de dominatie otomana. In timpul Revolutiei Nationale Bulgare (sec. XVIII-XIX), a fost distrusa de un incendiu in 1833 si apoi reconstruita intre 1834 si 1862. Cazare in Grecia la Serres, la hotel Galaxy/ similar
Ziua 2. SERRES - CROAZIERA ATHOS - SALONIC - Riviera OLIMPULUI (cca. 355 km)
Mic dejun. Deplasare spre Ouranoupoli - “poarta Athosului” unde putem opta pentru plaja sau pentru o croaziera (durata 2,45h; 25€) spre Muntele Athos, avand posibilitatea de a privi din largul marii 8 din cele 20 manastiri, intre care Manastirea Xenofont, Manastirea Grigoriou, Manastirea Sf. Pantelimon (pentru grupul din 18.11, Croaziera la Athos se va realiza in functie de conditiile meteo). Apoi, ne indreptam spre Salonic, al doilea mare oras al Greciei, cu o istorie intinsa pe milenii, si numeroase marturii ale gloriei de odinioara: Bd. Egnatia, ce conecta Imperiul Roman de la Rasarit la Apus, Arcul lui Galeriu - construit in anul 304 d.Hr. pentru a comemora victoria imparatului impotriva persilor, Rotonda inaltata de Galeriu pentru a-i servi drept mausoleum, dar transformata mai tarziu in Biserica Sf. Gheorghe, Biserica Sf. Dimitrie - izvoratorul de mir, loc incarcat de spiritualitate care pastreaza moastele acestui sfant si Promenada ce se intinde de la port si pana la Turnul Alb - fosta inchisoare in timpul dominatiei otomane, devenit simbolul orasului. Cazare in zona Riviera Olimpului, la hotel Olympion/ hotel Olympus/ similar.
Ziua 3. Riviera OLIMPULUI - INSULA EVIA - Manastirea SF. DAVID - Manastirea SF. IOAN RUSUL - ATENA (cca. 400 km)
Mic dejun. Pornim spre Insula Evia a doua ca marime dupa Creta, legata de partea continentala printr-un pod suspendat. In Prokopi, se afla Manastirea cu Moastele Sfantului Ioan Rusul, nascut in 1690 in Ucraina, fost soldat cazut prizonier si vandut sclav la otomani, moastele fiind acoperite cu o masca din aur si facatoare de minuni. Urmeaza apoi Manastirea Cuviosului David, ridicata de acesta in secolul al XVI-lea pe ruinele unei biserici mai vechi distrusa de turci, si care are hramul Schimbarea la fata a Mantuitorului. Gasim aici Sfintele Moaste si totodata cadelnita si epitrafirul Sfantului. Seara, ajungem la cazarea din Atena, la Delphi Art/ hotel.
Ziua 4. ATENA - INSULA EGHINA - SFANTUL NECTARIE - ATENA
Mic dejun. Vom face un tur panoramic al capitalei Greciei. Vom bifa cele mai importante obiective din capitala Greciei, printre care Piata Syntagma cu Palatul Parlamentului si Mormantul Soldatului Necunoscut, dar si Acropola Atenei cu celebrul Parthenon. Ne deplasam, apoi, spre portul Pireu pentru traversare cu ferry-boat in Insula Eghina. Odata ajunsi in insula, ne indreptam spre Manastirea Sfanta Treime, ctitorie a Sfantului Nectarie (1846 - 1920) unul din cei mai venerati si iubiti sfinti ortodocsi greci contemporani, a fost ridicata pe dealul Xantos intre 1904-1910 pe ruinele unei foste manastiri bizantine vechi. Seara, revenim in Atena pentru cazare.
Ziua 5. ATENA - NEA MAKRI (SF. EFREM CEL NOU) - Manastirea KATO XENIA - KALAMBAKA (cca. 525 km)
Mic dejun. Parasim Atena si pornim spre Nea Makri, orasul verde, in care padurea de pini ajunge pana la mare. Ne vom inchina aici, in Biserica Buna Vestire, zidita pe dealul Muntele Neprihanitilor, care gazduieste Moastele Sfantului Efrem cel Nou, calugar in aceasta manastire in secolele XIV – XV, mare facator de minuni, ocrotitorul celor dependenti de droguri, al celor cuprinsi de depresie si al celor deznadajduiti. Moastele au fost descoperite in 1945 datorita unor viziuni ale maicii Macaria si ale altor credinciosi. In apropiere, inca se mai poate vedea copacul in care Sfantul si-a gasit sfarsitul martirizat si spanzurat de otomani pentru a renunta la credinta. Continuam traseul si ne oprim in apropiere de Almiros, la Manastirea Kato Xenia. O manastire de maici care pastreaza doua fragmente din Braul Maicii Domnului primite de la Sfantul Munte Athos in secolul al XVI-lea, in timpul unei epidemii de ciuma. Vizitam frumoasa manastire si pornim spre cazarea de la Kalambaka, al ahotel Kosta Famissi/ similar.
Ziua 6. KALAMBAKA - METEORA - VALEA TEMBI - Riviera OLIMPULUI (cca. 525 km)
Mic dejun. Asteapta-te la o zi plina, la fel de frumoasa. Urcam pe stancile de la Meteora - al doilea cel mai mare centru monastic din Grecia, ca dimensiune si importanta dupa Sf. Munte Athos, aflat in patrimoniul UNESCO. Din cele 24 de manastiri, schituri, chili si pesteri construite de monarhi in sec. IX-XI pe varfurile greu accesibile ale stancilor, pasim in doua dintre cele sase manastiri ramase active astazi, in functie de programul acestora (cel mai probabil in Manastirea Marele Meteor si Manastirea Varlaam), apoi in Atelierul Zindros pentru a descoperi tehnicile traditionale de pictare a icoanelor in stil bizantin. Continuam spre Riviera Olimpului si ne orprim pe traseu in Valea Tempi, pentru a vizita celebra biserica din secolul XIII sapata in stanca, inchinata Sfintei Mucenite Paraskevi din Roma, protectoarea nevazatorilor. De la izvorul ei luam apa tamaduitoare folosita la vindecarea celor bolnavi. Cazare in zona Riviera Olimpului, la hotel Olympion/ hotel Olympus/ similar.
Ziua 7. Riviera OLIMPULUI - Manastirea SF. EFREM SIRUL - SOFIA - BUCURESTI (cca. 750 km)
Mic dejun. Inainte de a pleca spre casa facem un ultim popas, in Grecia, intr-un loc binecuvantat la frumoasa manastire inchinata Sf. Efrem Sirul, aici se pastreaza o parte din mana dreapta a acestuia. Manastirea impresioneaza prin arhitectura de influenta bizantina dar si prin ospitalitatea calugaritelor care ingrijesc ca acest loc sa ramana o oaza de liniste si pace in care simti ca te afli mai aproape de Dumnezeu. Dupa vizitarea manastirii, avem timp sa ne bucuram de ospitalitatea gazdelor care ne vor servi cu cafea, dulciuri si apa. Continuam drumul spre Bulgaria si vizitam in Sofia: Catedrala Al. Nevsky, in stil neobizantin, una dintre cele mai mari constructii ortodoxe din lume, cu o capacitate de 10.000 de credinciosi si Biserica Sfanta Sofia, una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe (sec. IV -VI), care din sec. XIV a dat chiar denumirea orasului. Seara traversam Podul Prieteniei la Giurgiu si sosim in Bucuresti la Academia Militara in jurul orei 22:00, in functie de trafic si de durata formalitatilor din frontiera.