Palatul de la Avrig sau micul Schonbrunn (dupa numele unei foste resedinte imperiale de vara, in stil rococo, aflata in Viena) este o expresie a spiritului cosmopolit si a puterii financiare a baronului von Brukenthal, fiind unul dintre cele mai impresionante edificii de acest fel din Romania.
Cladirea principala este construita pe doua nivele si are deschidere spre parcul luxuriant. Palatul a fost gandit initial a avea camere de locuit, birouri administrative, o galerie pentru operele de arta si o grandioasa sala de bal. Fiind amplasat pe cea mai inalta terasa, cladirea palatului ocupa o pozitie asemanatoare celei a Gloriettei (constructie in stil baroc, amplasata in cel mai inalt punct al unui parc terasat, fiind conceputa sub forma unui pavilion, destinat odihnei) din parcul Schonbrunn-ului.
Istoric
Din pacate, dupa moartea baronului, in anul 1872, complexul a fost vandut de mai multe ori, fiind folosit drept sanatoriu la inceputul secolului al XX-lea de catre Prezbiteriul Comunitatii Evanghelice, care deschide in anul 1908 si un stabiliment termal. In perioada comunista acesta este nationalizat (in anul 1948) si continua sa functioneze drept sanatoriu, pana in anul 2005.Palatul Brukenthal Avrig si-a pierdut mult din grandoare de odinioara, insa in prezent a reintrat in posesia Fundatiei Samuel von Brukenthal si este deschis vizitatorilor care vor sa se bucure de o incursiune in istorie la poalele Muntilor Carpati.
Parcul Palatului Brukenthal
Parcul Palatului Brukenthal era supranumit Edenul Transilvaniei, datorita multitudinii de plante exotice rare, precum: portocali, curmali, smochini, lamai, ananas, aloe, plante de cafea si o foarte putin cunoscuta leguma la acea vreme, sparanghelul. Parcul cuprindea: gradina olandeza, gradina franceza, gradina englezeasca, fantani arteziene, gradina de fazani, ruine artificiale, dar si gradini de legume, zarzavaturi si plante aromatice.
Una dintre atractiile acestui parc impresionant era o planta exotica â Regina Noptii, specie rara de cactus care infloreste doar o singura data pe an, acesta fiind un moment sarbatorit cu fast la Palatul Brukenthal.
Cea mai mare parte a plantelor exotice au disparut, insa vestitii arbori lalea (tulipanii, originari din America de Nord) pot fi admirati si astazi, dupa mai bine de 250 de ani. De asemenea, complexul sistem de fantani de odinioara se rezuma azi la fantana in stil baroc, izvorul cu cap de sarpe si Paraul Morii, despre care se credea ca are puteri terapeutice.
Parcul domeniului Brukenthal este organizat in terase care coboara succesiv spre raul Olt. Acesta a fost construit in stil baroc â fiind singurul parc de acest fel din Romania â si era o expresie a modului de gandire erudit, cu puternice inclinatii iluministe ale baronului Samuel von Brukenthal.
Harta
Conditii tarife
Termene de plata
Conditii de anulare
Confirma alegerea!
Masa:
Oferta:
Cauta vacanta dorita!
Citeste mai mult
Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi cea mai bună experiență de utilizator. Dacă continuați, presupunem că sunteți de acord să primiți cookie-uri de pe acest site
Nu ai găsit ce căutai? Solicită o ofertă și îți raspundem imediat!