+40 731 477 083
Ziua 1 - 06.09. BUCURESTI - ISTANBUL - ANKARA
Intalnire cu reprezentantul agentiei la ora 07:00 in aeroportul Henri Coanda din Bucuresti pentru imbarcare la zborul spre Ankara, via Istanbul. Dupa amiaza, tur de oras in Ankara - capitala Turciei, situata in podisul Anatoliei: Mausoleul lui Ataturk, parintele Turciei modern, Baile Romane, Coloana lui Iulian, Moscheea Haci Bayram Camii si Vechile ziduri medieval cu Turnul Otoman. Cazare la Ankara.
Ziua 2 - 07.09. ANKARA - SAFRANBOLU (cca. 225 km)
Mic dejun. Pornim spre Safranbolu, asezare parca-ncremenita-n timp, trecutul otoman, evocat de scriitori si memorialisti, traieste nealterat prin cladirile ridicate acum cateva secole. Locuinte tip conac, cu arhitectura traditionala, strazi pavate cu piatra de rau, terase, cafenele si restaurante de familie ce te imbie sa le savurezi bunatatile, bazare tainice, cu ulite serpuitoare, in care magazine mici, dar cochete, atrag ochii calatorului, vanzatori ambulanti de inghetata ce-si lauda marfa-n gura mare si pisici tolanite lenes la umbra. Ni se vor dezvalui, pe rand, Casa kaimakamului (guvernatorul orasului), unde reconstituiri atente ne vor introduce in universul intim al unei familii otomane de vaza, Cinci Han, un han traditional turcesc, cladire monumentala, cu ziduri puternice si curte interioara, ridicata in secolul al XVII-lea, unde ne vor incanta aroma cafelei la nisip, magazine de suveniruri, de bijuterii, dar si arme de epoca expuse, adevarata incursiune in istoria otomana, Bazarul fierarilor, de langa Moscheea Izzet Pasa, spectaculosul canion sapat de raul ce traverseaza centrul istoric, muzeul de istorie, loc din care se vede o splendida panorama a orasului, turnul cu ceas si vechea inchisoare a orasului. Apoi, urmează Terasa de cristal, indraznet acoperis de sticla peste marginea unui defileu salbatic cu adancimi ametitoare, ce poate fi traversat cu tiroliana, Casa rasturnata si impozantul apeduct Incekaya, din epoca bizantina si refacut in perioada otomana. Cazare la Safranbolu.
Ziua 3 - 08.09. SAFRANBOLU - SINOP (cca. 295 km)
Mic dejun. Drumul nostru continua spre orasul Sinop, pitoresc asezat pe malul Marii Negre. Declarat in mod oficial drept “cel mai fericit oras” al Turciei, statut primit in utimii 3 ani, Sinop este orasul de nastere al filozofului grec Diogene. Conform unei legende locale, Alexandru cel Mare a mers sa-l viziteze pe Diogene, pe care l-a întalnit pe strazi. Atunci cand a fost intrebat daca vrea ceva de la rege, filozoful i-a spus „Poti sa te dai mai încolo, imi blochezi lumina soarelui”. Cadrul natural si pozitionarea orasului, in cea mai nordica zona a Turciei, au facut ca orasul sa fie populat inca din sec. al VII-lea i.Hr. Seara ne cazam la un hotel in zona Sinop.
Ziua 4 - 09.09. SINOP - CANIONUL SAHINKAYA - AMASYA - SAMSUN (cca. 415 km)
Mic dejun. Lasam in urma Marea Neagra, dar nu pentru mult timp. Prima vizita a zilei o facem in Canionul Sahinkaya, unde ne vom bucura de o croaziera ( contra cost ) in apele raului Kizilirmak. O zona de defileu, cu aproape 2 km lungime, in care distanta cea mai apropiata intre peretii verticali este de mai putin de 100 metri. Ajungem la Amasya, locul de origine al geografului si filozofului Strabon. Asezat in valea raului Yesilirmak, orasul ne asteapta cu un farmec aparte. Vom avea posibilitatea sa admiram Moscheea Sultanului Bayezid, cetatea dar si celebrele morminte ale regilor din Pont. Cu un total de 21 de astfel de morminte, Amasya a fost inclusa pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Spre seara, continuam spre Samsun, unde vom vedea replica vasului Bandirma, vapor de pe care a debarcat Ataturk in oras. Ajungem, apoi, la cazare in zona Samsun.
Ziua 5 - 10.09. SAMSUN - GIRESUN - TRABZON (cca. 325 km)
Mic dejun. Astazi urmam drumul de coasta al Marii Negre. Ajungem in orasul Giresun, unde vom urca la Cetatea Giresun. Aici ne vom bucura de privelistea catre centrul orasului, dar si spre Insula Giresun, unde se afla si ruinele templului amazoanelor. Muzeul orasului, amenajat in fosta Biserica Sf. Nicolae, ne asteapta cu obiecte din diferitele perioade, precum Elenistica, Romana, Bizantina, Selgiucida si Otomana. Timp liber pe faleza orasului, iar apoi continuam spre Trabzon. Ajungem in Trabzon si incepem turul orasului, vizitand cele mai importante obiective, precum Muzeul Hagia Sofia, Pavilionul lui Ataturk si Dealul Boztepe, de unde ne vom bucura de panorama asupra orasului. Cazare in Trabzon.
Ziua 6 - 11.09. MANASTIREA SOUMELA - TERASA DE STICLA TORUL - PESTERA KARACA (cca. 250 km)
Mic dejun. Zi libera in Trabzon, sau optional (30 €) excursie la Manastirea Soumela, Terasa de Sticla Torul si Pestera Karaca. Construita acum mai bine de 1700 de ani, deasupra unei vai adanci de 300 metri, manastirea a fost de-a lungul veacurilor unul din cele mai importante centre spirituale. Fondata in sec. al IV-lea de 2 calugari de la Atena, manastirea, chiar si dupa ocuparea otomana, a continuat sa beneficieze de protectie, dar si de multiple drepturi si privilegii. Drumul nostru continua prin zona Muntilor Pontus, unde vom face o pauza la Terasa de Sticla Torul. Un loc in care panorama oferita ne va incanta cu siguranta. Cea de-a treia vizita a zilei o facem la Pestera Karaca. Cu o lungime de peste 100 metri, pestera ofera un adevarat spectacol prin stalactitele si stalagmitele de dimensiuni impresionante, multe dintre ele fiind chiar deja unite. Spre seara, ne intoarcem la hotelul din Trabzon.
Ziua 7 - 12.09. TRABZON - ARTVIN - ISHKHANI - KARS (cca. 425 km)
Mic dejun. Tinem drumul pe coasta Marii Negre spre Artvin, fosta resedinta episcopala a bisericii Catolice Armene. Continuam spre Manastirea Ishkhani, monument istoric pastrat inca din sec. al X-lea. Ramase in picioare pana in zilele noastre mai sunt doar Biserica si Capela. Seara ajungem la cazare in Kars.
Ziua 8 - 13.09. KARS - DOGUBEYAZIT - VAN (cca. 445 km)
Mic dejun. Incepem ziua cu cele mai importante obiective din Kars: Cetatea de secol XII, Biserica celor 12 Apostoli si Moscheea Fethiye. Ne continuam, apoi, drumul spre Dogubeyazit, unde vom admira Muntele Ararat, care atinge impresionanta altitudine de 5137 metri. Potrivit marturiei biblice, Muntele Ararat este locul unde s-ar fi oprit Arca lui Noe, dupa incetarea potopului si retragerea apelor. In Dogubeyazit vom vizita si Palatul Ishak, construit la sec. XVII si intrat din 2000 pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Ajungem in Van si incepem turul de oras in Van cu Castelul, urmat de Moscheea Ulu si Moscheea Kaya Celebi. Orasul este celebru pentru Pisica de Van, o specie inedita, iubitoare de apa, avand, de cele mai multe ori, un ochi albastru si un ochi verde. Seara, cazare in Van.
Ziua 9 - 14.09. VAN - ISTANBUL - BUCURESTI
Mic dejun. Transfer la aeroportul din Van pentru zborul spre Bucuresti, via Istanbul.